Care sunt efectele zgomotului asupra corpului uman?

IMAG1017Hipertensiune, nervozitate și irascibilitate…comunicare defectuoasă…oboseală și insomnii sunt doar o parte din efectele negative provocate de prezența zgomotului în viața noastră !

Suntem obișnuiți cu zgomotul la locul de muncă. Se spune ca important este să avem un loc de muncă și că nu trebuie sa ne plangem de un pic de zgomot. De câte ori nu s-a întamplat ca să renunțăm la căștile de protecție împotriva zgomotului sau dopuri de protecție pentru ca nu sunt comode ignorând normele și procedurile impuse de legislație privind sănătatea și securitatea în muncă? Însă câți stiu care sunt efectele produse de ”un pic” de zgomot asupra stării de sănătate a propriului corp? La câte sedințe de conștientizare a acestor efecte asupra sănătății umane ati participat? Sau care sunt bolile profesionale dobândite după o expunere îndelungată la valori peste limitele admise ale zgomotului…și întrebările pot continua…

Suntem obisnuiți cu zgomotul ambiental. Când mergem pe stradă, când suntem în parc, când suntem în supermaketuri și când ne petrecem timpul liber ca să ne relaxam într-un club sau într-un pub beneficiem de zgomote inutile astfel încât ajungem uneori acasa mai obositi decât am plecat. Dar oare ne gândim ca această oboseală poate avea legatură cu zgomotul ambiental cu care se pare că ne-am obisnuit?

Mai presus de toate avem zgomotul casnic pentru că oricât de izolată ar fi propria locuință, cei care lucrează la șantierul de vis-a-vis nu sunt interesați de confortul dvs., pentru că clubul sau restaurantul de la parterul blocului ce organizează diferite evenimente cu muzică live sau cu stații de sonorizare performante nu ține cont de zgomotul transmis prin structura blocului.

Deși ne aliniem la aceeași legislație europeană, că doar suntem membri în Uniunea Europeană  se pare că transpunerea la nivel național a directivelor europene lasă  încă de dorit după atâția ani în care ne-am propus să …evoluăm!

Imi permit să vă intreb de ce să nu vă doriți să conviețuiți într-un mediu liniștit ? De ce să nu atenționăm autoritățile că ar trebui să fie mai atente la tot ceea ce înseamnă zgomot ?..că doar este unul dintre principalii factori de mediu ce afectează sănătatea umană.

Fie că ești doar un om căruia ii pasă, fie că ești patronul unui club sau unui restaurant căruia ii pasă de semenii din jur, merită să știi care pot fi efectele secundare ale zgomotului peste limitele admisibile conform legislației !

În articolele ulterioare, vom încerca să vă prezentăm riscurile expunerii la zgomot pe timp scurt și lung, atât în mediul de lucru cât și în viața de zi cu zi.

Vom încerca să participăm la conștientizarea publică privind impactul produs de zgomot asupra mediului în care trăim și asupra calității vieții noastre într-o țară europeană, unde dacă întârzii o secundă să iei startul la semafor deja sunt 2-3 claxoane din spate ce te atenționează violent că semaforul s-a facut verde!…Vi se pare cunoscut scenariul ?…

  CU NOI ZGOMOTUL DEVINE O AMINTIRE !

Tagged with: , , , , , , , , ,
Posted in Articole, Evaluare risc, Zgomotul
0 comments on “Care sunt efectele zgomotului asupra corpului uman?
1 Pings/Trackbacks for "Care sunt efectele zgomotului asupra corpului uman?"
  1. […] karaoke sau alte manifestări muzicale. Desfășurarea unor astfel de evenimente are efecte negative atât asupra muzicienilor, clienților cât și asupra […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dictionary
  • dictionary
  • diccionario
  • English Spanish Dictionary

Double click on any word on the page or type a word:

Powered by DictionaryBox.com