Evaluarea zgomotului la locul de munca – studiu de caz

lightbulb

Pentru a sublinia importanța reducerii zgomotului în vederea prevenirii bolilor profesionale ce ar putea să apară, vom încerca să vă prezentăm studii de caz la nivel de Uniunea Europeană.

Din încercarea noastră de conștientizare a importanței zgomotului la locul de muncă,  prin susținerea oferită de Agenția Europeană privind Securitatea și Sănătatea în muncă, prezentăm modalitățile reducerii zgomotului de-a lungul unei linii de producție în cadrul unei fabrici de surse de lumină din cadrul unui important grup la nivel mondial.

Discutăm despre….

Fabrica din Nagykanizsa oferă peste 500 milioane de unități sursă de lumină de tipuri diferite și peste 800 milioane de surse de lumină acoperite cu sticlă, fiind întinsă pe o suprafață totală de 79 400m2 având o suprafață totală de teren de 36 ha cu peste 4 000 angajați.

Importanța cunoașterii etapelor de producere a unui proces..

Pentru o bună asimilare a informației, menționăm etapele de producere a lămpilor:
-  Producerea discurilor (componentă de bază a becului);
Montarea piciorului becului (tubul de sticlă cu plumb al filamentului și electrozii);
- Fixarea filamentului (realizare mecanică sau sudare în puncte);
Sudura (piciorul montat și învelișul de sticlă se introduc în mașină și învelișul de sticlă începe să se încălzească deasupra bordurii discului) ;
Pompare și străpungere (încărcătorul plasează conducta de aspirație a becului de la mașina de sudat în dispozitivul de aspirație al pompei, unde după reducerea considerabilă a presiunii aerului în interiorul becului, acesta este umplut cu gaz prevăzut pentru bec);
Lubrifierea soclului (soclul este introdus prin mișcări de vibrații în tancul de alimentare cu rășină);
-  Așezarea soclului (soclul uns cu rășină se aplică pe becul care în prealabil a fost pompat și în funcțiune);
-  Arderea prealabilă a filamentului (becul terminat este adus la incandescență în mai multe poziții, apoi este supus controlului calității și ambalarea produselor finite).

 Audit preliminar privind nivelul de zgomot

În urma realizării unui audit privind nivelul de zgomot la locul de muncă s-a constatat că în 90% din locurile de muncă  din fabrică nivelul de zgomot era mai mare de 85dB(A). S-au propus soluții pentru reducerea zgomotului produs de instalații prin carcasare, însă intervenția omului în cadrul proceselor limitau eficiența acestor soluții de reducere a zgomotului.

Măsurătorile au fost efectuate la 49 linii de producție, în 14 puncte de măsurare pentru fiecare linie de producție, obținându-se peste 700 puncte de măsurare. Astfel, în urma evaluărilor acestor măsurători s-au evidențiat două surse principale de zgomot ce afectează angajații, respectiv funcționarea prin vibrații a încărcătorului de socluri și funcționarea supapelor de aer controlate de la uneltele pneumatice de pe linia de producție.

Nivelul de zgomot depășea 87dB(A) pentru fiecare unitate mecanică și afecta aproximativ 1521  angajați.

Soluția reducerii nivelului de zgomot începe cu  o linie de producție ….

Soluția propusă de specialiști privind reducerea zgomotului s-a concentrat pe reducerea nivelului de zgomot pe fiecare unitate mecanică de pe o linie de producție, adoptând măsuri deja existente în alte fabrici ale grupului sau prin găsirea de soluții inovative personalizate fiecărui echipament.

A existat și o soluție generală pe întreaga linie de producție.

Soluția generală viza uneltele pneumatice de pe linia de producție ce funcționau cu cilindri secundari.

Soluția a fost reducerea numărului supapelor de la fiecare echipament, respectiv 72 de supape, prin crearea de blocuri de supape izolate fonic, respectiv 12 astfel de blocuri de supape.

Rezultatele obținute după aplicarea măsurilor prevăzute au constat în reducerea nivelului de zgomot la unitățile mecanice, mai precis la cele două zone, încărcătoarele de socluri și ventilația de reducere a zgomotului a fost de 30 dB(A). 

După succesul obținut cu acest proiect de reducere a nivelului de zgomot pentru o linie de producție, amploarea acestuia s-a extins la întreaga fabrică pentru toate liniile de producție.

Exemple privind reducerea nivelului de zgomot sunt numeroase, prezentarea acestora este importantă, însă trebuie să conștientizăm faptul că avem o viață pe care în fiecare zi dorim să o facem tot mai bună, fie personal, fie profesional. A preveni este mai ieftin decât a vindeca!

 CU NOI ZGOMOTUL DEVINE O AMINTIRE !

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Posted in Articole, Despre aer, Evaluare risc, Uncategorized, Zgomotul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dictionary
  • dictionary
  • diccionario
  • English Spanish Dictionary

Double click on any word on the page or type a word:

Powered by DictionaryBox.com