Zgomotul la locul de muncă – boală profesională sau ignoranță?

DSCN8008

IMAG1017

Zgomotul poate fi definit ca o succesiune vibraţii sonore, fără caracter periodic, care se propagă prin diverse medii (aer, apă, etc.) și care impresionează negativ urechea omenească.

Zgomotulmai poate fi definit ca orice sunet care nu este util unui anumit ascultător sau care produce o senzaţie supărătoare organismului uman.

Fizicienii definesc zgomotul ca o suprapunere dezordonată cu frecvenţe şi intensităţi diferite, iar fiziologii consideră zgomotul ca fiind orice sunet supărător care produce o senzaţie dezagreabilă.

Pentru Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO), zgomotul este „un fenomen acustic care produce o senzaţie auditivă considerată ca jenantă şi dezagreabilă”.

Nivelul zgomotului se măsoară ţinându-se seama atât de intensitatea acestuia, cât şi de frecvenţa sunetelor care-l compun. Aceste însuşiri conferă zgomotului potenţe nocive, indiferent de preferinţe şi de starea psihică a individului.

O conversație obișnuită are o intensitate de 60 dB, zgomotul de la ventilatoare pornește de la 70 dB, zgomotul curent într-o uzină are o intensitate de 80 dB, iar intensitatea zgomotului produs de decolarea unui avion este peste 120 dB.

La o valoare de 140 dB, leziunea produsă la doar o simplă expunere poate fi o leziune permanentă a urechii. Însă cel mai frecvent se întâlnesc cazuri în care timpul de expunere este mai mare pentru un nivel de zgomot mai redus, astfel încât vătămarea se produce în timp.

La nivel european, directiva pentru zgomot a stabilit o valoare limită a expunerii zilnice, respectiv 8 ore la un nivel de zgomot de 87dB.

Pentru a obține protejarea lucrătorilor la locul de muncă este necesar să se realizeze o evaluare a riscurilor ce pot apare la locul de muncă datorită efectelor produse de caracteristicile particulare ale zgomotului.

Printre efectele negative ale expunerii la zgomot putem aminti:

-          Deficiențe de auz ;

-          Stresul la locul de muncă;

-          Leziuni ale urechilor ;

-          Riscul vătămării fătului  în timpul sarcinii pentru lucrătoare.

Alături de afecțiunile dermatologice și cele osteo-musculo-scheletate, pierderea auzului determinată de zgomot este o boală profesională foarte răspândită în Europa. Astfel, 29% dintre lucrătorii europeni sunt expuși la niveluri ridicate de zgomot mai mult de un sfert din timpul de lucru. Se estimează că 39,5 milioane de lucrători din statele europene sunt expuși zilnic la locul de muncă la un nivel ridicat de zgomot, astfel încât sunt nevoiți să ridice vocea pentru a putea comunica cu cei din jur.

Agenția Europeană pentru Securitatea și Sănătatea în Muncă a evidențiat în cadrul studiilor, diverse sectoare de activitate în care zgomotul în exces are un risc deosebit. Astfel:

-  Agricultura, pescuitul şi silvicultura – Un studiu polonez consacrat fermierilor a constatat prezenţa “unor tulburări auditive considerabile” în cadrul acestei categorii profesionale şi faptul că principala cauză a acestei pierderi de auz a fost “zgomotul excesiv produs de tractoarele şi maşinile agricole”.

-  Centrele de apel – Un studiu danez a constatat că peste o cincime dintre operatorii unui centru de apel au declarat că au suferit un şoc acustic.

-  Construcţii – 35% dintre lucrătorii în construcţii din UE au declarat că au fost expuşi la zgomot jumătate din timpul lor de lucru sau chiar mai mult.

- Educaţie – Într-un studiu danez, peste jumătate din profesori şi educatori trebuie să ridice vocea pentru a comunica, ceea ce reprezintă un număr mai mare decât în multe alte meserii din industrie.

- Divertisment – Un studiu finlandez a constatat că pianiştii corepetitori sunt expuşi la 94 dB(A) în timpul repetiţiilor, iar o soprană la peste 104 dB(A).

-  Industria agro-alimentară – Nivelurile de zgomot în incinta liniilor de îmbuteliere a laptelui din Marea Britanie se ridică la 90 – 95 dB(A).

- Industria metalurgică şi siderurgică – În Franţa, o treime din cazurile de surditate din industrie sunt în sectorul metallurgic.

-  Transporturi (în special terestru şi aerian) – Peste 10% dintre lucrătorii din transporturi şi comunicaţii în cadrul a 15 state ale UE au considerat că sănătatea lor este supusă unui risc de afectare a auzului.

Astfel, se impun o serie de măsuri pentru reducerea riscului de boală profesională datorată unui nivel ridicat de zgomot, respectiv efectuarea unei evaluări de risc, determinarea unor măsuri de prevenire sau control a riscurilor și supravegherea și analizarea periodică a eficienței măsurilor puse în aplicare.

Tagged with: , , , , , , ,
Posted in Articole, Despre aer, Evaluare risc, Uncategorized, Zgomotul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dictionary
  • dictionary
  • diccionario
  • English Spanish Dictionary

Double click on any word on the page or type a word:

Powered by DictionaryBox.com