Zgomotul provocat de lift într-o clădire – studiu de caz

Zgomotul casnic devine tot mai important pentru liniștea și calmul locuitorilor din orice clădire. Pentru clădirile dotate cu lift-uri important este ca funcționarea acestora să nu perturbe liniștea celorlalți locuitori.

Fie că este vorba de cei care locuiesc într-un apartament ce are perete comun cu casa liftului, fie că se află în vecinătatea sălii motorului, optimizarea funcționării liftului este vitală pentru o viață liniștită.

Vǎ voi prezenta un studiu de caz comparativ între 2 tipuri de lifturi, unul de ultimă generație, în care caracteristicile acustice sunt esențiale aflat intr-o clădire de birouri nouă, iar celălalt din vechea generație unde chiar dacă la început era mai silențios, trecerea timpului a avut o influență negativă asupra funcționării lui, aflat într-o clădire veche.

poza lift-1

Zgomotele ce pot să apară la funcționarea unui lift sunt prezentate în figura următoare, acestea fiind: zgomot provenit din camera motorului (1), zgomot provenit prin structura de transmitere a vibrațiilor (2), zgomot provenit din incinta liftului (3), zgomot provenit de la sistemul de ghidaje și role (4), zgomot provenit de la funcționarea sistemului de ghidaje și role (5), zgomotul ce apare prin lipsa etanseităților ușilor (6).

Studiul de caz are la bază măsurători de zgomot realizate într-o perioadă cu trafic intens, respectiv între 9:00 – 17:00 pentru ambele lifturi aflate în două clădiri de birouri.

Măsurătorile au fost efectuate în diferite puncte ale traseului parcurs de lifturi, respectiv pe holuri, în birouri la distanță bine definită de peretele comun cu casa liftului, respectiv la 3m și la 5m. 

Fig. 1 Surse de zgomot la funcționarea liftului în clădiri (sursa : articol “Study of noise produced by the elevators inside buildings”)

 grafic lift

Fig.2 – Măsurători de zgomot în clădirea modernă (A) și în clădirea veche (B)

(sursa : articol “Study of noise produced by the elevators inside buildings”)

În urma analizei măsurătorilor acustice efectuate s-au observat diferențele între cele două tipuri de lifturi aflate în clădiri de birouri diferite. Astfel, se observă o reducere de 18-20% din valoarea măsurată o dată cu creșterea distanței față de peretele comun cu liftul unde s-au efectuat măsurătorile, respectiv la 3m și la 5m.

În urma realizării măsurătorilor, au fost stabilite soluțiile ce trebuiesc utilizate pentru a se reduce nivelul de zgomot, astfel încât funcționarea liftului, indiferent de caracteristicile acustice ale acestuia să nu fie un motiv de perturbare a liniștii.

Măsurători de acest tip se aplică în clădiri cu diferite funcționalități, precum hoteluri, clădiri de birouri și clădiri rezidențiale, însă nivelurile maxim admisibile au diferite valori.

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Articole, Despre aer, Evaluare risc, Uncategorized, Zgomotul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dictionary
  • dictionary
  • diccionario
  • English Spanish Dictionary

Double click on any word on the page or type a word:

Powered by DictionaryBox.com